Τα είδη της μπύρας που πρέπει να γνωρίζει κάθε 'beerlover'

Τα είδη της μπύρας που πρέπει να γνωρίζει κάθε 'beerlover'

Είτε ξανθιά, είτε κοκκινομάλλα ή μελαχρινή, η μπύρα είναι από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή ποτά ανεξαρτήτου εποχής. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά είδη μπύρας, καθιστώντας κάθε φορά δύσκολο το ερώτημα επιλογής μεταξύ των διαφορετικών ειδών της. Εμείς αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την εγκυκλοπαίδεια μπύρας για όλους τους beer lovers.

Εσύ που βγαίνεις συχνά σε μπυραρίες ήξερες ότι τα βασικά είδη της μπύρας είναι 3 και διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζύμωση της; Υπάρχουν οι βυθοζύμωτες, οι αφροζύμωτες και οι μπύρες φυσικής ζύμωσης και καθεμία από αυτές περιλαμβάνει τα δικά της είδη.

Αφροζύμωτες μπύρες: Aγαπημένες Ale

Στην παρασκευή της μπύρας Ale η μαγιά αναδύεται στην επιφάνεια και έπειτα συλλέγεται και απομακρύνεται προτού ολοκληρωθεί η ζύμωση, για να γίνει μετά η μεταζύμωση σε άλλη δεξαμενή.
Οι Αle κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις, αλκοολικούς βαθμούς και χρώματα. Υποκατηγορία της Ale αποτελούν οι σταρένιες μπύρες, οι γνωστές Weiss.

 • Brown Ale: Ο τύπος αυτός, σκουρόχρωμης αφροζύμωτης μπύρας έχει έντονη γεύση βύνης και 4-6% αλκοόλ.
 • Bitter: Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη προσθήκη λυκίσκου, στον οποίο οφείλει την έκδηλη πικράδα της.
 • Pale Ale: H Pale Ale, παρόμοια με τη Bitter στην πικράδα του λυκίσκου, είναι εμφιαλωμένη και μάλιστα με ωρίμαση εντός της φιάλης. Είναι λίγο πιο δυνατή αφού η περιεκτικότητάς της ανέρχεται στα 4,5-5,5% αλκοόλ.
 • Cream Ale: Είναι ουσιαστικά ο αμερικάνικος χαρακτηρισμός για ανοιχτόχρωμες, ελαφρές και απαλές στη γεύση, Αle, που ζυμώνονται με αφροζύμες με τη μέθοδο της υψηλής θερμοκρασίας, αλλά ωριμάζουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4-6%.
 • Red Ale: Χαρακτηρισμός αφροζύμωτης Ale, κόκκινου έως καφεκόκκινου χρώματος που ενίοτε αναφέρεται μόνο ως Red. Ο όρος δεν λέει κάτι ιδιαίτερο για το είδος και τη διαδικασία παρασκευής. Συνήθως πρόκειται για Irish Ale ή Scottish Ale ενώ η γαλλική ονομασία είναι Rousse.
Αποτέλεσμα εικόνας για red ale
 • Irish Ale:  Με απαλή γεύση, έντονο χαρακτήρα βύνης και «φρουτώδες» άρωμα ενώ η απόχρωσή της είναι συνήθως κοκκινωπή.
 • Golden Ale: Το χρυσαφένιο χρώμα, η απαλή γεύση και η 3,5 με 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μπύρας τα οποία οφείλονται στην χρήση έως και 40% ρυζιού ή καλαμποκιού εκτός από την βύνη και το κριθάρι.
 • Mild Ale: Οφείλει το όνομά της στον απαλό χαρακτήρα λυκίσκου και έχει έντονη, αλλά όχι πικρή γεύση. Το χρώμα μπορεί να είναι σκούρο ή ανοικτό ενώ η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι μέτρια.
 • Old Ale: Η κατά κανόνα σκουρόχρωμη old ale έχει απαλή, ελαφρά γλυκιά γεύση, που οφείλεται στο γεγονός ότι η ζύμωση δεν ολοκληρώνεται, με αποτέλεσμα να παραμένει στη μπύρα ένα σημαντικό τμήμα των σακχάρων. Συνήθως είναι κανονικής ή αυξημένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ.
 • Golden Ale: Το χρυσαφένιο χρώμα η απαλή γεύση και η 3,5 με 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μπύρας τα οποία οφείλονται στην χρήση έως και 40% ρυζιού ή καλαμποκιού εκτός από την βύνη και το κριθάρι.
 • Barley Wine: Το όνομα της σημαίνει κατά λέξη «κρίθινος οίνος». Έχει συνήθως μπρούτζινο έως σκούρο καφέ χρώμα, έντονη γεύση βύνης και 7% ως 11% αλκοόλ.
είδη μπύρας
 • Weiss: Από τουλάχιστον 50% βύνη σιταριού είναι συνήθως ξανθή έως κεχριμπαρόχρωμη και μπορεί να κυκλοφορεί ως διαυγής Kristallweizen ή ως θολή.
 • Hefeweizen: Η σιταρένια αφροζύμωτη αυτή μπύρα διαφοροποιείται ως προς την προσθήκη μαγιάς και την μεταζύμωση που υφίσταται στο μπουκάλι. Το άρωμα της είναι γενικά φρουτώδες και η γεύση της ελαφρά γλυκόξινη. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι περίπου 4,5% με 5,5%.
 • Berliner Weisse: Παρουσιάζει μικρή περιεκτικότητα σίτου, ενώ το χρώμα της είναι κάπως θολό και η γεύση της ελαφρά ξινή.
 • Kristallweizen: Η σταρένια αυτή μπύρα είναι διαυγής μιας και απουσιάζει το ίζημα Weizen. Φιλτράρεται και δεν προστίθεται μαγιά και στη φιάλη, διατηρώντας έτσι μια πιο απαλή και λεία γεύση.
 • Alt: Σκουρόχρωμη, για την ακρίβεια κεχριμπαρένια έως μαύρη αυτή μπύρα παράγεται κυρίως στην περιοχή του Dusseldorf. Ενώ ζυμώνεται με αφροζύμες, στη συνέχεια υφίσταται μεταζύμωση σε χαμηλή θερμοκρασία. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι 4.5-6%.

Ιδιαιτέρως γνωστές είναι και οι μοναστηριακές μπύρες οι οποίες διακρίνονται στις trappiste και abbaye.

Trappist:  Πρόκειται για μπύρες αφροζύμωτες, δυνατές (7-10% αλκοόλ), συνήθως σκούρου χρώματος , με έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα, χωρίς την πικράδα του λυκίσκου. Μεταζυμώνονται στη φιάλη τους με μαγιά, η οποία σχηματίζει χαρακτηριστικό ίζημα και συνήθως υφίστανται διπλή ή τριπλή ζύμωση. Ένα άλλο είδος μοναστηριακής μπύρας είναι και η Tripel, μπύρα τριπλής ζύμωσης και αρκετά δυνατή, με πιο ανοιχτό χρώμα από τις double.


Βυθοζύμωτες: Λατρεμένες Σταρένιες Lager

Οι βυθοζύμωτες μπύρες έχουν την τάση να καθιζάνουν στον πάτο του δοχείου. Παρασκευάζονται με τη μέθοδο χαμηλής θερμοκρασίας μιας και ευνοϊκότερες θερμοκρασίες για τη ζύμωσή τους είναι 6 ως 12 °C, ενώ η διαδικασία της μεταζύμωσης διαρκεί μερικούς μήνες. Μπορεί να είναι ξανθές, μαύρες ή κόκκινες, και η γεύση τους είναι γεμάτη. Οι lager με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ λέγονται Strong Lager. Εδώ ανήκει και το είδος Pils, διαφέρει όμως από τις Lager ως προς την περιεκτικότητα σε λυκίσκο.

 • Malt Liquor:  Οι δυνατές βυθοζύμωτες Lager, οι οποίες παρά το όνομά τους δεν έχουν έντονη γεύση βύνης, ούτε περιέχουν λικέρ!
 • Dry Beer: Αυτός ο βυθοζύμωτος τύπος μπύρας θυμίζει Pils έχοντας πιο ξηρή γεύση.
 • Ice-beer: Με την ονομασία αυτή χαρακτηρίζονται οι μπύρες τύπου Lager ή Pils, όπου με πάγωμα πήζουν και μετά γίνεται η απομάκρυνση μέρους των πρωτεϊνών τους, για μια πιο απαλή και «καθαρή» γεύση.
 • Μαύρες Pils ή αλλιώς Schwarzbier: Υπό την ονομασία αυτή κυκλοφορούν στη Γερμανία κυρίως βυθοζύμωτες μαύρες μπύρες με γευστικούς χαρακτήρες που θυμίζουν Pils, με μόνη διαφορά την έντονη γεύση καβουρντισμένης βύνης.
Image result for Η σταρένια Lager
 • Εxport ή Gold: Ένας άλλος τύπος Lager, με βαρύτερη, πιο βυνώδη, αλλά λιγότερο «ξηρή» γεύση από τις Pils είναι η ξανθή Export ή αλλιώς Gold.
 • Maerzen: Με έντονη γεύση βύνης, αλλά και αντιληπτή πικράδα λυκίσκου, είναι συγγενής με τις Export. Έχει χρώμα από κεχριμπαρένιο μέχρι χάλκινο και η περιεκτικότητα της σε αλκοόλ κυμαίνεται από 4,5 ως 6,5%.
 • Bock: Είναι μπύρα συνήθως σκούρα, πικρή με πάνω από 5,7% αλκοόλ.

Ένας ακόμη δυνατότερος τύπος bock, από 10 ως 14,5% αλκοόλ, είναι η Eisbock η οποία παράγεται με δυνατή ψύξη και πάγωμα μέρους της μπύρας. Με τον τρόπο αυτό το νερό, που έχει υψηλότερο σημείο πήξης από το οινόπνευμα, σχηματίζει πάγο στην επιφάνεια του δοχείου, ο οποίος στη συνέχεια αφαιρείται.


Μπύρα Φυσικής Ζύμωσης

Εδώ ανήκουν οι μπύρες που ζυμώνονται σε ανοιχτά δοχεία με τη βοήθεια των ζυμομυκήτων και χωρίς προσθήκη μαγιάς. Οι μπύρες αυτές μοιάζουν περισσότερο με το είδος Ale. Εδώ υπάρχουν μπύρες στις οποίες προστίθενται και άλλα συστατικά, όπως φρούτα ή χορταρικά και συνήθως χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά.

 • Lambic: Με ξηρή όξινη γεύση και καθόλου ανθρακικό, μπορούν και να ζυμώνονται επίσης με διάφορα φρούτα, δημιουργώντας τις fruit beers. Βέβαια μια fruit beer μπορεί να είναι επίσης αφροζύμωτη ή βυθοζύμωτη, καθώς και ανοιχτόχρωμη ή μαύρη.
είδη μπύρας
 • Stout: Οι Stout από την άλλη, είδος μπύρας με σκούρο χρώμα,  έχουν χαρακτήρες καβουρντισμένης βύνης, και συχνά η γεύση τους αφήνει εντύπωση καραμέλας ή σοκολάτας.
 • Porter: Ένας τύπος που αρχικά δεν διέφερε από την Stout αλλά στη συνέχεια παρουσιάστηκε με πιο απαλή γεύση είναι η σκουρόχρωμη porter. ‘Eχει χρώμα καφέ με κοκκινωπές ανταύγειες και 4,5-6% αλκοόλ.

Μπύρες με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά

 • Colabier: Η μπύρα αυτή αποτελεί ένα μείγμα Cola με μπύρα Bock, Pils, Export ή και Weizen και κυκλοφορεί και εμφιαλωμένη.
 • Dinkel: Είναι μια ειδική μπύρα με βύνη από το δημητριακό ζέα, κοινώς ασπροσίτι αντί για κριθάρι.
 • Kruidenbier ή αλλιώς «μπύρα βοτάνων»: Αυτές οι αφροζύμωτες μπύρες οφείλουν το όνομά τους στα διάφορα βότανα που προστίθενται κατά την παραγωγή τους όπως π.χ. γλυκάνισος, κεδρόμηλο, πιπερόριζα, κολίανδρο.
 • Rauchbier: Η σημασία της λέξης είναι «καπνιστή μπύρα» και οφείλεται στο γεγονός πως κατά την βυνοποίηση, η ξήρανση της βύνης γίνεται στον καπνό φωτιάς από ξύλο οξιάς. Έχει χαρακτηριστικό καπνιστό άρωμα και γεύση.
είδη μπύρας
 • Steinbier: Μια σπάνια σπεσιαλιτέ με καπνιστό άρωμα και γεύση, που οφείλει το όνομά της στην διαδικασία παραγωγής κατά την οποία πυρωμένες πέτρες βυθίζονται στο άβραστο ζυθογλεύκος, ούτως ώστε να αποκτήσουν κρούστα από καραμελωμένα σάκχαρα. Οι πέτρες αφαιρούνται και τοποθετούνται μετά στα δοχεία ωρίμασης της μπύρας.
 • Chili-beer: Μπύρα, συνήθως τύπου Lager, στην οποία έχει προστεθεί καυτερή πιπεριά τσίλι κατά την ωρίμαση και ως εκ τούτου είναι αρκετά καυτερή.

Στο κείμενο μας δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε 3 ακόμα γενικές κατηγορίες που δεν σχετίζονται με τον τρόπο παραγωγής.

 • Light Beer: Μπύρες με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, κυκλοφορούν σε διάφορες εκδοχές, όπως Pils, Weizen, Koelsch, Lager και συνήθως περιέχουν και λιγότερες θερμίδες.
 • Malzbier: Είναι η ονομασία για «μπύρες» με ελάχιστο έως καθόλου αλκοόλ (0-1,5%).
 • Draught: Φυσικά οι αγαπημένες draught όπως χαρακτηρίζονται οι βαρελίσιες μπύρες που σερβίρονται σε ποτήρι κατά κανόνα παγωμένο. Οι μπύρες αυτές διατηρούνται υπό πίεση στα βαρέλια και εξάγονται μέσω κάνουλας

πηγη


Older Post Newer Post