Μπύρα: Ποικιλίες & Tips για να τις συνδυάσετε!

Μπύρα: Ποικιλίες & Tips για να τις συνδυάσετε!

Η μπύρα αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό ενός γεύματος από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο -αν όχι όλο το χρόνο- και ενδείκνυται για πολλούς γευστικούς συνδυασμούς. Παράλληλα, μπορεί να μεταμορφώσει μια απλή αλμυρή συνταγή σε πιάτο ποιοτικής γαστρονομίας. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τα βασικά είδη & τα ταιριάσματα

Pilsner: Ξηρές και αρκετά πικρές με σκούρο χρυσαφί χρώμα και έντονη γεύση λυκίσκου, θα τις προτείνετε με ψητά ψάρια και μαγειρεμένα θαλασσινά. Κάνει επίσης καλό ζευγάρι με ήπια, γευστικώς, χοιρινά λουκάνικα.  
Lager: Υποκατηγορία των Pilsner. Με ελαφρύ σώμα, ξανθό χρώμα και μέτρια πικράδα, θα συνοδέψουν τέλεια τηγανητά ψάρια, αλλά και κοτόπουλο και ζυμαρικά, ενώ όσο πιο ελαφριά και καθαρή είναι στη γεύση τόσο περισσότερο θα ταιριάξει με την πικάντικη έθνικ κουζίνα (π.χ. κινέζικη, ταϊλανδέζικη), διότι λειτουργεί και ως καθαριστικό της στοματικής κοιλότητας.
Red Ale: Κόκκινες με νότες καραμέλας, θα τις ταιριάξετε με ένα πιάτο με μοσχάρι ή με κρεατικά όλων των ειδών στα κάρβουνα και φυσικά με παστράμι, αλλά και με πικάντικα λουκάνικα ή κρέας αγριογούρουνου.  
Stout: Μαύρες από καβουρδισμένη βύνη και άρωμα μαύρης σοκολάτας και καφέ ταιριάζει με ένα πλούσιο μοσχαρίσιο μπιφτέκι με μανιτάρια και καραμελωμένα κρεμμύδια, με ρολό κιμά, αλλά και με έντονα τυριά τύπου ροκφόρ και γκοργκοντζόλα.
Μοναστηριακές: Διπλής ζύμωσης, δυνατές και έντονες εξισορροπούν τα έντονα λιπαρά τυριά και αναδεικνύονται πλήρως δίπλα σε τυριά και αλλαντικά υψηλής ωρίμανσης και ποιότητας (χαμόν, προσούτο κ.λπ.).   
Weisse: Σταρένιες, θολές και αρωματικές ταιριάζουν με πράσινες σαλάτες και όχι βαριά ψαρικά και πουλερικά. Επίσης, αγαπούν πολύ τη μεξικάνικη κουζίνα και τα τάκος, αλλά και τις πικάντικες ομελέτες, το καλαμπόκι, το καρότο, τα σπαράγγια.  

Συμβουλές - Μυστικά

  • Ετοιμάστε μαρινάδα με μπύρα για το χοιρινό, το κοτόπουλο ή τα κυνήγια. Θα μαλακώσει και νοστιμίσει το κρέας.
  • Φτιάξτε χυλό μπύρας και τηγανίστε με αυτό λαχανικά, καθώς η μπύρα κάνει την κρούστα αέρινη. Η βασική συνταγή έχει ως εξής: 350 ml μπύρας με μισό φλιτζάνι αλεύρι και μισό φλιτζάνι κορν φλάουερ ανακατεύονται μέχρι να διαλυθούν οι σβόλοι και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Κατόπιν μπαίνει στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Για αφράτα μπιφτέκια μουσκέψτε σε μπύρα το ψωμί που θα χρησιμοποιήσετε στον κιμά. Όνειρο!
  • Μπορείτε επίσης να ζυμώσετε ψωμάκια, αντικαθιστώντας το νερό της εκάστοτε συνταγής με ελαφριά μπύρα. Το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά αφράτο.
  • Όταν έχετε αμφιβολίες για το ταίριασμα αναζητήστε μια μπύρα από τη χώρα προέλευσης του φαγητού. Π.χ. γερμανικά λουκάνικα - γερμανικές μπύρες, κινέζικο φαγητό - κινέζικη μπύρα, ριζότο - ιταλική μπύρα. 

Από το Δειπνοσοφιστήριο και τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο

 


Older Post Newer Post