Mπύρα χωρίς αλκοόλ: Ένας Έλληνας ερευνητής της δίνει τη γεύση της κανονικής μπύρας

Mπύρα χωρίς αλκοόλ: Ένας Έλληνας ερευνητής της δίνει τη γεύση της κανονικής μπύρας

Οι πωλήσεις μπύρας χωρίς αλκοόλ έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη, πολλοί όμως την αποφεύγουν επειδή η γεύση της υστερεί σε σχέση με την κανονική.

Οι πωλήσεις μπύρας χωρίς αλκοόλ έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη, πολλοί όμως την αποφεύγουν επειδή η γεύση της υστερεί σε σχέση με την κανονική.

Ο λόγος είναι ότι από την μπύρα χωρίς αλκοόλ απουσιάζουν τα αρώματα του λυκίσκου, αναφέρει ο Σωτήριος Καμπράνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που υποστηρίζει ότι έλυσε το πρόβλημα.

Η μπύρα χωρίς αλκοόλ παράγεται από κανονική μπύρα με αφαίρεση της αιθυλικής αλκοόλης  με θέρμανση. Ένας άλλος τρόπος για μείωση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ είναι η πρόωρη διακοπή της ζύμωσης.

Και στις δύο περιπτώσεις χάνονται τα αρώματα του λυκίσκου, τα οποία χρειάζονται την αιθανόλη για να αναδειχθούν.

Ο Καμπράνης και ο συνεργάτης του Σάιμον Ντουσό επινόησαν μια νέα μέθοδο παρασκευής και ίδρυσαν την εταιρεία EvodiaBio για την εμπορική αξιοποίηση της ιδέας.

«Έπειτα από πολλά χρόνια ερευνών, βρήκαμε τρόπο να παράγουμε μια ομάδα μικρών μορίων που ονομάζονται μονοτερπενοειδή και δίνουν το άρωμα του λυκίσκου. Προσθέτουμε αυτές τις ουσίες στο τέλος της διαδικασίας ζύμωσης για να επαναφέρουμε τη χαμένη γεύση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερευνητής.

«Κανείς δεν είχε καταφέρει να το πετύχει στο παρελθόν» διαβεβαιώνει ο καθηγητής, του οποίου η μέθοδος παρουσιάζεται στο Nature Biotechnology.

Αντί να προσθέτουν αρώματα λυκίσκου, τα οποία κοστίζουν ακριβά, οι ερευνητές παρήγαγαν τα αρώματα στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας ένα γενετικά τροποποιημένο στέλεχος του σακχαρομύκητα Saccharomyces cerevisiae, ο οποίος χρησιμοποιείται στη ζύμωση της μπύρας και του κρασιού και ως μαγιά στη μαγειρική.

πηγή

Older Post Newer Post