Η παράξενη ιστορία πίσω από την πιο ακριβή μπύρα όλων των εποχών

Η παράξενη ιστορία πίσω από την πιο ακριβή μπύρα όλων των εποχών

Είναι δυνατόν να πουλήθηκε έναντι 503.300 δολαρίων στο eBay;

Η ιστορία ξεκινά όταν ένας «συλλέκτης» του eBay από την Τούλσα της Οκλαχόμα αγόρασε ένα μπουκάλι Allsopp’s Arctic Ale έναντι 304 δολαρίων συν 19,95 για μεταφορικά, από έναν πωλητή στη Μασαχουσέτη. Το δέμα συνόδευε ένα πλαστικοποιημένο χειρόγραφο, υπογεγραμμένο από τον Percy G. Bolster, έναν δικηγόρο από τη Βοστόνη, που δήλωνε ότι είχε παραλάβει το μπουκάλι το 1919, το οποίο είχε παρασκευαστεί το 1852, ειδικά για μία πολική αποστολή.

Ο αγοραστής συμπέρανε ότι η συγκεκριμένη μπύρα ήταν ανάμεσα στις προμήθειες που πήρε στην Αρκτική το 1852 ο Sir Edward Belcher κατά τη διάρκεια μιας άκαρπης αναζήτησης του Sir John Franklin και του πληρώματός του, όταν έφυγαν από το Λονδίνο για την Καναδική Αρκτική το 1845 με σκοπό να βρουν το Northwest Passage.

Ο Belcher είχε ζητήσει από τον Βρετανό ζυθοποιό Samuel Allsopp (γνωστός για κάποιες από τις πρώτες εμφιαλώσεις ινδικών Pale Ales στην Αγγλία προκειμένου να μεταφερθούν στις αποικίες) να εμφιαλώσει μια ειδική παρτίδα για ένα ταξίδι υπό το μηδέν. Αργότερα, έγραψε ότι ο ζύθος Allsopp ήταν ένας πολύτιμος σύμμαχος ενάντια στο σκορβούτο.

Πώς μία μπύρα έφτασε τα 503.300 δολάρια

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (κοντά στο 10%) βοήθησε ώστε να μην παγώσει η μπύρα. Κάποια στιγμή το μπουκάλι μεταφέρθηκε στο eBay. Υπήρχαν πολλά θαυμαστικά, μια μακρά περιγραφή του καπετάνιου Belcher, η προσπάθεια να βρεθεί ο Franklin και ο συλλέκτης, που συνέβαλαν κατά κάποιο τρόπο στο να φτάσει το μπουκάλι να πωλείται για 150 χιλιάδες δολάρια (η αποστολή ήταν δωρεάν). Ωστόσο, όταν ξεκίνησε η υποβολή προσφορών από ένα δολάριο, δεν υπήρχε πλέον η επιλογή να το αγοράσεις στο αρχικό, μεγάλο ποσό. Λίγες μέρες μετά όμως, άρχισε να αυξάνεται.

Την έκτη ημέρα είχε σπάσει το φράγμα των δύο χιλιάδων δολαρίων. Την έβδομη, 23 υποψήφιοι συμμετείχαν στη μάχη, φτάνοντας την προσφορά των 78 χιλιάδων δολαρίων. Μέχρι τις 11 Αυγούστου, με πάνω από 74.000 άτομα να παρακολουθούν τη δράση, έγινε η τελευταία από τις 157 προσφορές: 503.300 δολάρια ακριβώς. Ισχύει όμως τελικά η προσφορά;

Πριν ξεκινήσει να συλλέγει ιστορικά μπουκάλια μπύρας μισού εκατομμυρίου δολαρίων, ο «αγοραστής» από το Somerville της Μασαχουσέτης είχε πραγματοποιήσει προηγουμένως 17 συναλλαγές στο eBay – οι περισσότερες από αυτές ήταν η αγορά άλμπουμ heavy metal μουσικής που έφταναν τα 30 δολάρια. Έτσι, κρίθηκε από το eBay ότι το προηγούμενο ιστορικό αγορών του δεν υποστήριζε μία αγορά τέτοιου μεγέθους.

«Δεν γνωρίζουμε αν έχει πουληθεί. Δεν μεσολαβούμε στις συναλλαγές» είπε η Wendy Sept από το τμήμα δημοσίων σχέσεων της εταιρείας.

Πόσο αξίζει, λοιπόν ένα μπουκάλι μπύρας Arctic Ale του Allsopp; Μόνο με συγκρίσεις θα μπορούσε να δοθεί μία απάντηση, αλλά αρκεί να λάβουμε υπόψη μας πώς το τηλεσκόπιο του καπετάνιου που αναζητούσε το χαμένο πλήρωμα, πωλήθηκε για 5600 λίρες σε μια δημοπρασία του Shrewsbury.

Αν δείχνει κάτι η εξωπραγματική τιμή πώλησης αυτού του μπουκαλιού μπύρας έναντι 503.300 δολαρίων, αυτό είναι ότι κάποιος προσπάθησε μάλλον να μπερδέψει τη δημοπρασία για άγνωστους ή πιο πιθανό για δικούς του κακόβουλους σκοπούς.

πηγή


Older Post Newer Post