8 μύθοι για την μπύρα που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

8 μύθοι για την μπύρα που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Όσο πιο πολύ διεισδύει κάποιος στην κουλτούρα της μπύρας, τόσο πιο εύκολα μπορεί να καταλάβει ότι πολλά από αυτά που πίστευε τόσα χρόνια, μπορεί να μην ισχύουν. Ας ρίξουμε φως στους πιο διαδεδομένους μύθους που αφορούν την αγαπημένη μας απόλαυση.

Μύθος #1: Η μπύρα πρέπει να σερβίρεται παγωμένη
Η μπύρα έχει καλύτερη γεύση όταν σερβίρεται ανάμεσα στους 4 με 12 βαθμούς Κελσίου, αναλόγως με το είδος. Η παγωμένη μπύρα προωθείται για το λόγο ότι έτσι μουδιάζει και μειώνεται η γεύση μας, οδηγώντας μας στο να πίνουμε τελικά παραπάνω.

Μύθος #2: Οι lager είναι ελαφριές και χωρίς γεύση
Όπως οι ale έχουν διάφορα πιο ελαφριά είδη, έτσι και οι lager. Μην βάζετε ταμπέλες και αν θέλετε lager με περισσότερη γεύση, δοκιμάστε dopplebocks, rauchbier (καπνιστές μπύρες) και Baltic Porter.

Μύθος #3: Οι μαύρες μπίρες έχουν πάντα υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ
Το ότι μια μπύρα είναι σκούρα, δεν σημαίνει ότι έχει περισσότερο αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, μια IPA που ίσως προτιμάτε μπορεί να είναι σχεδόν 2 φορές πιο βαριά από κάποια stout που προσπεράσατε ως «δυνατή».

Μπουκάλι ή κουτάκι; Τα δεδομένα έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια

Μύθος #4: Η εμφιαλωμένη μπύρα είναι καλύτερη από την μπύρα σε κουτάκι
Για δεκαετίες, τα γυάλινα μπουκάλια φυλάσσονταν για την προνομιούχα τάξη, ενώ οι προλετάριοι έπιναν από κουτάκι. Σήμερα, όμως, οι τάσεις αλλάζουν –αργά, αλλά αλλάζουν. Συν του ότι το κουτάκι συστήνεται για προστασία από τον ήλιο, σε σχέση με το γυάλινο μπουκάλι.


Μύθος #5: H μπύρα πριν το αλκοόλ δημιουργεί χειρότερο hangover

Για πολλούς αποτελεί αρχή, ίσως γιατί τελειώνοντας τη νύχτα με ποτά υψηλού βαθμού αλκοόλ, οδηγεί σε… κακές αποφάσεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η ποσότητα είναι η λέξη κλειδί στον περιορισμό του hangover.

Μύθος #6: Δεν σας αρέσει η μπύρα
Όταν κάποιος λέει ότι «δεν του αρέσει η μπύρα», 9 στις 10 φορές σημαίνει ότι δεν έχει βρει το είδος που τους ταιριάζει. Υπάρχουν ειδικοί της μπύρας που έχουν βοηθήσει πλήθος ανθρώπων να βρουν την αγαπημένη τους μπύρα και διατείνονται ότι αν υπάρχει ένα προφίλ γεύσης σε κάποιο άλλο ποτό που σας αρέσει, τότε σίγουρα θα υπάρχει κάποια απολαυστική μπύρα για εσάς εκεί έξω.

Η παλαίωση σίγουρα αλλάζει μια μπύρα, αλλά δεν τη βλετιώνει απαραίτητα

Μύθος #7: Η παλαίωση κάνει την μπύρα καλύτερη
Πολλοί λάτρεις της craft έχουν κελάρι, ακολουθώντας τη βασική ιδέα, ότι η αποθήκευση της μπύρας της κάνει καλό. Παρ’ όλο που η αποθήκευσή της μπορεί να της αλλάξει το προφίλ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τη βελτιώσει. Απλώς την αλλάζει. Η σωστή μπύρα είναι έτοιμη για κατανάλωση, αμέσως μετά την εμφιάλωση. Η φρέσκια μπύρα είναι μπύρα στην πιο αγνή της μορφή και είναι έτσι όπως ο ζυθοποιός θέλει να την απολαύσετε. Ακόμη κι αν βρείτε εσείς μια μπύρα από κελάρι που να σας κάνει «κλικ» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλύτερη.


Μύθος #8: Οι μαύρες μπύρες είναι όλες ίδιες

Το σκούρο χρώμα δεν δείχνει και γεύση, απλώς την ποσότητα βύνης που χρησιμοποιήθηκε. Δεν λέει τίποτα για το αλκοόλ, το πόσο πικρή ή γλυκιά μπορεί να είναι, την ποσότητα λυκίσκου κ.ο.κ. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν μαύρες μπίρες, όπως η Guinness Draught, με 4% αλκοόλ, ελαφρύ σώμα και πολύ λίγες θερμίδες. Μια αγγλική μαύρη mild μπορεί να είναι ακόμη πιο ελαφριά.

πηγή


Older Post Newer Post