Γιατί είναι προτιμότερο και πιο απολαυστικό να βάζουμε τη μπύρα σε μπυροπότηρο και να μην την καταναλώνουμε κατευθείαν από το κουτί ή απ’ το μπουκάλι;
Σε πολλά εστιατόρια και μπιραρίες, όταν θα παραγγείλουμε μπύρα, μας τη φέρνουν είτε μαζί με ένα άδειο γυάλινο ποτήρι για συνοδεία είτε κατευθείαν στο δικό της μπυροπότηρο. Γιατί όμως οι εταιρίες και τα ζυθοποιεία μπαίνουν στη διαδικασία να φτιάξουν ειδικά ποτήρια για την εκάστοτε μπύρα; Είναι όντως τόσο σημαντικό να έχει η μπύρα το ποτήρι της; Πώς επηρεάζεται το άρωμα, η πικράδα και η χαρακτηριστική γεύση βύνης;
Αν κάνετε ένα πείραμα και δοκιμάσετε την ίδια μπύρα από το μπουκάλι και στη συνέχεια από το ποτήρι της, δίνοντας έμφαση στη γεύση, τότε θα δείτε πως η γουλιά από το ποτήρι είναι πιο αρωματική και η γεύση της πιο «καθαρή».
Πολλοί παρατηρούν ότι η πικράδα της μπύρας εκφράζεται πιο απαλά όταν η μπύρα είναι σε ποτήρι, κάτι που της χαρίζει συνολικά μια πιο ισορροπημένη γουλιά. Επίσης, η βύνη είναι πιο ευδιάκριτη γευστικά και η γεύση της μπύρας πιο γεμάτη.
Αυτό συμβαίνει γιατί το στόμιο του μπουκαλιού σε σχέση με το χείλος του ποτηριού είναι πολύ πιο μικρό και δεν μας επιτρέπει να εισπνεύσουμε τα αρώματα της μπύρας. Η όσφρηση παίζει μεγάλο ρόλο στη γεύση, αφού αυτές οι δύο αισθήσεις είναι αλληλένδετες και ενισχύουν η μία την άλλη. Οπότε η μπύρα από το ποτήρι είναι πιο απολαυστική, πιο γευστική και περισσότερο… ο πραγματικός της εαυτός.
Οι μπύρες από ζυθοποιεία και εταιρίες που ξέρουν τι κάνουν, συνοδεύονται και από το ποτήρι που θα αναδείξει όσο γίνεται περισσότερο το μεθυστικό του περιεχόμενο.
Οπότε, τώρα ξέρετε. Από εδώ και πέρα, κάθε μπύρα με το ποτήρι της.