Μάθετε να ξεχωρίζετε τις μπύρες σαν επαγγελματίες

Μάθετε να ξεχωρίζετε τις μπύρες σαν επαγγελματίες

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας ale και μιας lager; Πώς ξεχωρίζει κανείς μια pilsner από μια witbier ή μια IPA; Εδώ θα δούμε έναν συνοπτικό οδηγό για τους τύπους και τα στυλ μπύρας που θα σας δώσει τις απαντήσεις που αναζητάτε.

Κατηγορία Lager

Στις  Lager μπύρες  η ζύμωση πραγματοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες μεταξύ 5° C και 11° C και ονομάζονται "βυθοζύμωτες" ή "Bottom Fermented" καθώς η διαδικασία πραγματοποιείται στον βυθό της δεξαμενής. Αυτή τη ζύμωση μπορεί σε κάποια βιβλία να τη συναντήσετε και σαν «ψυχρή ζύμωση».

Οι Lager μπύρες τείνουν να είναι πιο "τραγανές" και ξηρές, δίνοντας την αίσθηση οτι σβήνουν καλύτερα τη δίψα. Εδώ είναι μερικές υποκατηγορίες από μπύρες που ανήκουν στην οικογένεια των Lager

◉ Pale lager: Αυτή η μπύρα είναι αναζωογονητική ευκολόπιοτη, ανοιχτόχρωμη και μέτρια στον λυκίσκο και συνδυάζεται εύκολα με μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Γι αυτό κι ο περισσότερος κόσμος την προτιμά.

🍺 Τέλειο ταίριασμα με: πίτσα, ειδικά μια απλή κλασική μαργαρίτα

◉ Pilsner: Αυτός ο όρος αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο είδος ανοιχτόχρωμης lager που εφευρέθηκε στην Ευρώπη του 19ου αιώνα. Οι Pilsner είναι αισθητά πιο έντονες στον λυκίσκο και με ανοιχτό χρυσό χρώμα καθώς και λίγο πιο πικρή γεύση. Συνδυάζονται υπέροχα με πολλά φαγητά, ειδικά ελαφριά τηγανητά πιάτα όπως, καλαμαράκια, πατάτες, τηγανητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες

🍺 Τέλειο ταίριασμα με: Schnitzel

◉ Amber & red lager: Όταν οι ζυθοποιοί χρησιμοποιούν κριθάρι βύνης που έχει φρυγανιστεί μέχρι να αρχίσει να γίνεται πια καφέ, παίρνουν μια μπύρα που έχει αρκετά βαθύτερο χρώμα. Το χρώμα δεν είναι η μόνη διαφορά γιατί έχουν επίσης διαφορά και στη γεύση: Μοιάζουν στη γεύση όπως και οι απλές lager αλλά βγάζουν γεύση από καραμέλα, ζαχαρωτά και αρώματα όπως το φρυγανισμένο ψωμί του τοστ. 

🍺 Τέλειο ταίριασμα με: Tacos

Συμβουλή: Αναζητήστε μια ήπια κοκκινωπή Vienna Lager, η οποία έχει νόστιμες καβουρδισμένες νότες. Είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αυτής της κατηγορίας που δεν βλέπετε καθημερινά.

◉ Dark lager: Αυτές οι μπύρες προσθέτουν άλλο βάθος στην ομάδα των Lager. Παρόλο που είναι σχετικά ελαφριές, μπορεί να έχουν πλούσια αρώματα που δεν θα περίμενε κανείς από μια lager, όπως σοκολάτα, καφέ, μελάσα και ψωμί ολικής άλεσης.

Τέλειο ταίριασμα με: Καπνιστό ψάρι πάνω σε μαύρο ψωμί

Συμβουλή: Ορισμένες μπύρες μπορεί να γράφουν dunkel και άλλες black lager. Είναι και οι δύο όροι το ίδιο απλά το dunkel σημαίνει σκούρο στα Γερμανικά

 

Κατηγορία Ale

Σε αντίθεση με τις lager, οι ales κατασκευάζονται με στελέχη ζύμης που  ζυμώνονται σε ένα θερμότερο περιβάλλον - πιο κοντά στη θερμοκρασία δωματίου. Η μαγιά επιπλέει στην επιφάνεια ενώ κάνει τη ζύμωση. Οι μπύρες στις οποίες η ζύμωση πραγματοποιείται σε υψηλότερες θερμοκρασίες μεταξύ 15° C και 24° C αποκαλούνται "αφροζύμωτες" ή "Top Fermented" καθώς η ζύμωση πραγματοποιήθηκε στην επιφάνεια της δεξαμενής. Αυτή τη ζύμωση μπορεί σε κάποια βιβλία να τη συναντήσετε και σαν «θερμή ζύμωση».

Στις Ales υπάρχουν κάθε είδους γεύσεις, από φρουτώδη στοιχεία έως και γήινα, οπότε υπάρχει μια τεράστια ποικιλία επιλογών για εξερεύνηση στη γκάμα των Ale, όπως γλυκές, καστανές μπίρες και μπίρες από ζαχαρόχρωμο ή σιτάρι. 

◉ Cream ale: Tα χρώματα τους είναι ανοιχτόχρωμα, είναι ελαφριές σε γεύση και όχι πολύ πικρές. Αν δεν είναι κανείς εξοικειωμένος, ίσως νομίσει ότι πίνει μια pale lager κι όχι μια cream ale. Είναι εξίσου αναζωογονητική όταν πρόκειται για ταίριασμα με φαγητό.

🍺 Τέλειο ταίριασμα με:  Οποιαδήποτε σαλάτα περιέχει ψητό κοτόπουλο

Συμβουλή: Η Kölsch είναι επίσης άλλο ένα είδος ale που θα μπορούσε να μπερδέψει κάποιον, νομίζοντας οτι πίνει μια lager

◉ Pale ale: Οι αγγλικές pale ale (επίσης γνωστές και ως bitters) είναι αρκετά γήινες. Οι Αμερικάνικες είναι λίγο πιο τσιμπημένες στον λυκίσκο και μερικές φορές βγάζουν αρώματα από εσπεριδοειδή. Οι Βελγικές pale ale είναι πιο γλυκές από τις άλλες δύο, αλλά μπορεί να είναι και λίγο πιπεράτες. 

🍺 Τέλειο ταίριασμα με: Χάμπουργκερ

◉ Amber & red ale: Βαθιές στο χρώμα και με πιο πλούσια γεύση από την pale ale, συνήθως έχουν γεύση όπως καραμέλα, αποξηραμένα φρούτα ή ακόμα και μια ιδέα καφέ. Είναι υπέροχες με μαγειρεμένα σε σιγανή φωτιά φαγητά και ψητά κρέατα (κρέας και λαχανικά).

🍺 Τέλειο ταίριασμα με: Κοτόπουλο ψητό με λαδορίγανη

Συμβουλή: Η βελγική red ale είναι πολύ περισσότερο ξινή από τις άλλες αυτής της κατηγορίας που βγάζουν περισσότερο μια γλύκα παρά ξινάδα

◉ India Pale Ale (IPA): Για άτομα που προτιμούν την πικρή μπύρα, αυτό είναι το είδος που θα τους ενθουσιάσει. Η μπύρα αυτή προήλθε από την Αγγλία. Κατά τον 19ο αιώνα ανακάλυψαν ότι η προσθήκη μεγάλης ποσότητας λυκίσκου ήταν η λύση για να επιβιώσουν οι μπύρες  στο μακρύ ταξίδι μέσα στον ωκεανό ώσπου να φτάσουν στην Ινδία. Οι ισχυρές και συχνά φρουτώδεις γεύσεις των IPA τις καθιστούν έναν υπέροχο συνδυασμό για τρόφιμα με λίπος ή πικάντικα.

🍺 Τέλειο ταίριασμα με: Κρέας με κάρρυ ή πανσέτα ψητή στα κάρβουνα

◉ Dark ale: Μια Dark ale αγγλικού τύπου είναι γλυκιά, η βελγικού τύπου είναι λίγο πιο ξηρή και πιθανώς πιο φρουτώδης. Σε κάθε περίπτωση, θα εντοπίσετε νότες καραμέλας, πιθανώς επίσης να νιώσετε μερικά μπαχαρικά και αρώματα γλυκών φρούτων, όπως σταφίδα ή ψητό μήλο. 

🍺 Τέλειο ταίριασμα με: Roast beef μαγειρεμένο στον ζωμό του

◉ Brown ale: Εάν μια μπύρα αγγλικού τύπου που έχει μια ιδιαίτερη γλυκιά γεύση και νότες από καρύδι. Αναφέρεται συνήθως ως brown ale ή nut brown ale. Αυτές είναι ιδανικές μπύρες για να τις συνδυάσετε με όλα τα είδη φαγητού από spare ribs με bbq σάλτσα έως επιδόρπια.

🍺 Τέλειο ταίριασμα με: Τάρτα με καρύδια πεκάν

◉ Wheat beer: Όταν προστεθεί σιτάρι στο γλεύκος, αυτό δίνει στην μπύρα μια πιο αφρώδη υφή, ένα μεταξένιο σώμα και ένα ιδιαίτερο είδος γλυκύτητας. Στην πραγματικότητα, μερικές μπύρες σιταριού βγάζουν άρωμα μπανάνας ή τσίχλας. Οι μπύρες σίτου κυμαίνονται σε χρώμα, από ανοιχτόχρωμο άχυρο έως βαθύ καφέ και όλες είναι πολύ δροσιστικές.

🍺 Τέλειο ταίριασμα με: Σαλάτα με αβοκάντο και εσπεριδοειδή

Συμβουλή: Το Hefeweizen είναι ο γερμανικός όρος για τις pale wheat μπύρες, στο Βέλγιο ονομάζονται witbier ή blanche. Όλα αυτά απλά σημαίνουν "λευκή μπύρα", οπότε αν τα δείτε σε μια ετικέτα, θα πρόκειται για το ίδιο πράγμα.


Κατηγορία Belgian type Beers

Αυτές οι μπύρες δεν αποτελούν ένα είδος επειδή ο όρος Βελγικού τύπου μπύρα χρησιμοποιείται για πολλά διαφορετικά είδη. Το Βέλγιο όμως έχει τελειοποιήσει μια εντυπωσιακή ποικιλία από είδη μπίρας, από ξινές κόκκινες και καφέ μπύρες έως πολύ δυνατές μοναστηριακές, οι οποίες αποτίουν φόρο τιμής στις ζυθοποιίες που ανέπτυξαν οι μοναχοί της περιοχής. Σήμερα, πολλές ιστοσελίδες που ασχολούνται με την μπύρα σε όλο τον κόσμο κάνουν αφιερώματα στις Βελγικές μπύρες σαν να είναι μια ξεχωριστή κατηγορία παρόλο που δεν είναι.


Κατηγορία Stout & Porter

Ενώ αυτές οι έντονα σκούρες μπύρες είναι από τεχνικής άποψης, ales,  συχνά αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστή κατηγορία. Οι λάτρεις των stout και των porter αγαπούν τις βαθιές καπνιστές γεύσεις σοκολάτας και καφέ που αναδίδουν. Δεν είναι πολύ πικρές και κάποιες από αυτές είναι γλυκές. Ενώ πολλοί άνθρωποι τις συνδέουν με τον Χειμώνα και με χειμωνιάτικα φαγητά, είναι επίσης νόστιμες κατά τη διάρκεια της Άνοιξης και σαν συνοδευτικό την ώρα που ψήνουμε έξω και τσιμπαμε μεζέδες πάνω από την ψησταριά.

◉ Oatmeal stout & porter: Αυτός ο ειδικός υπότυπος φτιάχνεται με μια μικρή ποσότητα από πλιγούρι βρώμης. Αυτή η προσθήκη τους δίνει ένα παχύτερο σώμα και μια μεταξένια αίσθηση στο στόμα. Μπορεί επίσης να έχει νότες από καρύδι και άλλες γήινες γεύσεις.

🍺 Τέλειο ταίριασμα με: Ωμά θαλασσινά

◉ Imperial stout & porter: Αυτές οι μπύρες, γνωστές και ως Russian imperial stouts και Baltic porters, παρασκευάστηκαν αρχικά, στα τέλη του 18ου αιώνα στην Αγγλία για εξαγωγή πέρα ​​από τη Βαλτική Θάλασσα. Ο όρος Imperial αναφέρεται στην παλιά ρωσική αυτοκρατορία, όπου αυτές οι μπύρες ήταν οι αγαπημένες της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας. Μέχρι σήμερα, παραμένουν αρκετά βαριές και έντονα αρωματισμένες.

🍺 Τέλειο ταίριασμα με: Κέικ σοκολάτας


Άλλες ειδικές κατηγορίες

Μια κατηγορία μπύρας δεν αφορά μόνο τη μαγιά,τη βύνη, ή την ποσότητα του λυκίσκου. Μπορεί να υπάρξουν και κάποιες άλλες προσμίξεις που δημιουργούν μια άλλη τελείως κατηγορία

◉ Fruit Beers: Αρκετά φρούτα προστίθενται σε κάποιες μπύρες - μερικά δημοφιλή είναι το lime, η φράουλα και το κεράσι Οι περισσότερες μπύρες φρούτων είναι γλυκές, όπως μπορείτε να φανταστείτε, και αποτελούν ένα καλό συμπλήρωμα μαζί με το επιδόρπιο. Δεν είναι λίγοι οι Πολωνοί που μπορεί να ζητήσουν Βαρελίσια μπύρα με λίγη γρεναδίνη (σιρόπι ροδιού)

◉ Radler: Έίναι μπύρα, με λεμονάδα ή sprite. Η λέξη radler σημαίνει "ποδηλάτης" στα γερμανικά, επειδή ο λαϊκός θρύλος αναφέρει ότι η radler ήταν αγαπητή σε αυτούς που ήθελαν να ξεδιψάσουν μετά από μια βόλτα με το ποδήλατο.

Συμβουλή: Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δείτε να αναφέρονται στη shandy που είναι επίσης ένα μείγμα μπύρας και Sprite. Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο πράγμα. Μπορεί οι Γερμανοί να ζητήσουν και Diesel το οποίο είναι μπύρα με coca cola

◉ Honeybeer: Αυτές οι μπύρες  έχουν κρεμώδη αίσθηση στο στόμα και γεύσεις σαν καραμέλα. Η μπύρα  μπορεί να είναι γλυκιά, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά το αποτέλεσμα είναι συνήθως λεπτό - δοκιμάστε μια και ίσως να εκπλαγείτε.

 

πηγη


Older Post Newer Post