Τι ακριβώς σημαίνει μοναστηριακή μπύρα, ποιες είναι οι κατηγορίες της και πότε μια μπύρα δικαιούται να ονομάζεται έτσι...
Υπάρχει μια φήμη, μια παραπληροφόρηση ή απλά μια άγνοια πάνω στο θέμα των μοναστηριακών μπυρών. Δεν γίνεται κάθε μπύρα που έχει καλόγερο και μοναστήρι στην ετικέτα της να είναι μοναστηριακή.
Υπάρχουν μπύρες που δεν έχουν τίποτα από αυτά στην ετικέτα και όμως είναι.
Υπάρχουν δυο κατηγορίες μοναστηριακών μπυρών. Οι Abbey και οι Trappist. Για να το καταλάβουμε ποια μπύρα ανήκει που, θα πω το εξής: Όποια μπύρα δεν είναι Trappist, είναι Abbey.
Για να είναι μια μπύρα Trappist πρέπει οι να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Η μπύρα πρέπει να παράγεται μέσα στα όρια του μοναστηριού Trappist, είτε από τους μοναχούς ή είτε υπό την εποπτεία αυτών.
2. Το ζυθοποιείο πρέπει να είναι δευτερευούσης σημασίας εντός της μονής και οι επιχειρηματικότητα οφείλει να εναρμονίζεται με τον ορθό μοναστικό τρόπο ζωής
3. Η ζυθοποιία δεν προορίζεται να είναι ένα κερδοσκοπικό εγχείρημα. Το εισόδημα καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης των μοναχών, τη συντήρηση των κτιρίων και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Το υπόλοιπο «κέρδος» οφείλει να χρησιμοποιείται για φιλανθρωπικό σκοπό, για την κοινωνική εργασία και για να στηρίζει άτομα που έχουν ανάγκη.
4. Επιπλέον οι ζυθοποιίες Trappist οφείλουν να συμμορφώνονται με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, όπως και με τα πρότυπα ενημέρωσης των καταναλωτών. Η διαφήμιση και επικοινωνία τους οφείλει να χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, σοβαρότητα και σεμνότητα που να αρμόζει στο θρησκευτικό σκηνικό στο οποίο λαμβάνει χώρα η ζυθοποίηση.
Αν κάτι από τα παραπάνω δεν «γίνεται», τότε η μπύρα κατηγοριοποιείται στις Abbey. Εννοείτα ότι στις Abbey εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες μπύρες από μοναστήρια Καπουτσίνων, Βενεδικτίνων κλπ.
Σήμερα οι Trappist που υπάρχουν είναι: Achel, Chimay, La Trappe, Orval (φωτό επάνω), Rochefort, Westvleteren, Westmalle, Montdes Cats και Stift Engelszell. Οχτώ όμως μπορούν να φέρουν την υπογραφή Αυθεντικού Τραπίστικου Προϊόντος. Σήμερα υπάρχει ένα θέμα γύρω από την μπύρα Montdes Cats. Ενώ υπολογιζόταν για το ένατο μοναστήρι, εξαιτίας του ότι η παραγωγή της μπύρας δεν γίνεται στα όρια (εντός των τειχών) του μοναστηριού, η μπύρα δεν μπορεί να έχει την σφραγίδα Authentic Trappist Product, απλά να αναφέρει στην ετικέτα “Biere Trappiste”
Έαν μια μπύρα ενός μοναστηριού πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε του δίνεται η άδεια να χρησιμοποιεί την σφραγίδα του «Αυθεντικού Τραπίστικου Προϊόντος» (Authentic Trappist Product). Η ισχύς της άδειας είναι για πέντε χρόνια και με το πέρας της οφείλει να την ανανεώνει. Το κάθε μοναστήρι, καταθέτει αίτηση για την άδεια χρήσης της σφραγίδας στο ανώτερο συμβούλιο της Διεθνούς Τραπίστικης Ένωσης (International Trappist Association). Το συμβούλιο εξετάζει αναλυτικά και λεπτομερώς την κάθε υποψηφιότητα. Για την εξέταση, ειδικά μιας νέας αίτησης, μπορεί να χρειαστούν και μήνες.
Η σφραγίδα δεν δίνεται μόνο σε μπύρες, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως λικέρ και τυριά μεταξύ άλλων. Υπάρχουν μοναστήρια που έχουν κερδίσει σφραγίδες μόνο για τυριά αλλά και μοναστήρια που έχουν κερδίσει για περισσότερα προϊόντα όπως τυριά και μπύρες.
Τα μοναστήρια που παράγουν μπύρα Trappist είναι έξι στο Βέλγιο, ένα στην Ολλανδία και ένα στην Αυστρία:
· Βέλγιο
1. Brouwerij Westvleteren/ St Sixtus - λειτουργεί από το 1838
2. Brouwerij der Trappisten van Westmalle - λειτουργεί από το 1836
3. Brasseriede Rochefort- λειτουργεί από το 1595
4. Brasseried` Orval- λειτουργεί από το 1931
5. Bièresde Chimay- λειτουργεί από το 1863
6. Brouwerijder Sint-Benedictus abdijde Achelse Kluis (Achel)- λειτουργεί από το 1998
· Ολλανδία
1. Brouwerij de Koningshoeven (La Trappe) - λειτουργεί από το 1884
· Αυστρία
1. Stift Engelszell- λειτουργεί από το 2012
Επίσης είπαμε πως την είσοδο στην παραπάνω λίστα διεκδικούν το Γαλλικό ζυθοποιείο της Montdes Cats με λειτουργία από το 1826, όπως και το Ολλανδικό Abdij Maria Toevlucht που λειτουργεί από το 1899.
Οι υπόλοιπες όπως οι Leffe Brune, Gulden Carolus Triple, Trippel Karmeliet και άλλες ανήκουν στην κατηγορία Abbey. Οι Paulaner και Franziskaner, αν και έχουν μοναχούς στην ετικέτα, δεν είναι μοναστηριακές, αλλά Weiss, που στο παρελθόν παρασκευάζονταν από μοναχούς σε μοναστήρια και οι συνταγές τους πωλήθηκαν σε μεγάλες ζυθοποιίες, ακόμα και πολυεθνικές.