13 πράγματα που δε γνωρίζατε για την μπύρα

13 πράγματα που δε γνωρίζατε για την μπύρα
  1. Η πιο δυνατή μπύρα στον κόσμο είναι η Brewmeister´sSnake Venom”, της ζυθοποιίας Keith στη Σκωτία. Μια κανονική μπύρα έχει 5% ABV, η Σκωτσέζικη “Snake Venom”, περιέχει 67,5% ABV (αλκοόλ κατ’ όγκο). Ο λαιμός του μπουκαλιού κοσμείται από μια προειδοποίηση: “Αυτή η μπύρα είναι δυνατή. Μην καταναλώνετε περισσότερα από 35 ml”.
  2. Η μπύρα εμποδίζει τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology υπολόγισε ότι ένα μπουκάλι μπύρας την ημέρα, μειώνει το ρίσκο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά κατά 40%!
  3. Η μπύρα είναι το τρίτο πιο δημοφιλές ποτό στη Γη, μετά το νερό και το τσάι. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι καταναλώνουν πάνω από 50 δισεκατομμύρια γαλόνια μπύρας κάθε χρόνο. Η Τσεχία έχει την περισσότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση μπύρας (150 λίτρα τον χρόνο) από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο ενώ η Κίνα καταναλώνει συνολικά τη μεγαλύτερη ποσότητα.
  4. Ο Αριστοτέλης ισχυριζόταν ότι οι πότες κρασιού και άλλων αλκοολούχων πέφτουν σε τυχαίες κατευθύνσεις, αλλά οι πότες μπύρας πέφτουν πάντα ανάσκελα.
  5. Η πιο ακριβή μπύρα στον κόσμο είναι η Βελγική Vielle Bon Secours. Κάθε μπουκάλι κοστίζει 1000 δολάρια.
  6. Η μπύρα πήρε το όνομά της από το λατινικό “Bibere”, που σημαίνει «πίνω». Ωστόσο, η πρώτη λεπτομερής αναφορά στην μπύρα έγινε από τους Σουμέριους το 4.000 π.Χ.
  7. Στη Γερμανία υπάρχει ένα ζυθοποιείο που μετρά σχεδόν 1.000 χρόνια ζωής. Έχει συνεχή λειτουργία από το 1040. Η ζυθοποιία Weihenstephan ιδρύθηκε στο Freising της Γερμανίας το 1040 μ.Χ. και θεωρείται η παλαιότερη ζυθοποιία στον κόσμο.
  8. Στην Αυστρία μπορείς να κολυμπήσεις σε πισίνες από μπύρα. Η 700 ετών ζυθοποιία Starkenberger, που βρίσκεται σε ένα κάστρο του Tarrenz, έχει μετατρέψει επτά παλιούς κάδους ζύμωσης σε πισίνες γεμάτες με μπύρα. Πρόκειται για παλιές δεξαμενές ζύμωσης, μήκους 4 μέτρων, οι οποίες περιέχουν η κάθε μια 12.000 λίτρα νερό εμπλουτισμένο με 300 λίτρα μπύρας.
  9. Τα κουτάκια μπύρας στην Ιαπωνία έχουν γραφή Μπράιγ, ώστε οι τυφλοί να μην μπερδεύουν τα αλκοολούχα ποτά με τα αναψυκτικά.
  10. Υπάρχουν πολλών ειδών φοβίες, η “Cenosillicaphobia” είναι η φοβία του να μείνεις με άδειο ποτήρι μπύρας.
  11. Αν και υπάρχουν εκατοντάδες στυλ μπύρας, όλα εμπίπτουν σε δύο βασικές κατηγορίεςlager και ale. Διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τρόπο ζύμωσης της μαγιάς κατά τη διαδικασία παρασκευής.
  12. Αν νομίζεις ότι πρέπει να την πίνεις παγωμένη, τότε κάνεις λάθος. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η γεύση της αλλοιώνεται και γίνεται ουδέτερη. Η μπύρα πρέπει να είναι δροσερή, οπότε απλά αρκεί να δροσίσεις το ποτήρι σου με νερό για να είναι στην ίδια θερμοκρασία με την μπύρα σου.
  13. Το φως του ηλίου χαλάει την μπύρα. Για αυτό τα μπουκάλια μπύρας δεν είναι ποτέ εντελώς διάφανα, αλλά έχουν πράσινο ή καφέ χρώμα.

 πηγή

 


Older Post Newer Post