Porter – Η μπύρα του λιμανιού…

Porter – Η μπύρα του λιμανιού…


porter_sliderΠολύ πριν κατακλύσουν και κυριαρχήσουν την Βρετανική αγορά μπύρας, οι ξανθές “κυρίες”, οι Porter προϋπήρχαν στα bar και τις pub σε διάφορες εκδοχές. Με μακρά ωρίμανση και φρέσκια επίγευση, που οφείλεται στον φρέσκο Βρετανικό λυκίσκο, οι σκουρόχρωμες και μαύρες Porter που άφηναν επίγευση σοκολάτας ή καφέ ήταν το νούμερο ένα.

Οι Porter:

  • είναι αφροζύμωτες
  • η αρχική περιεκτικότητα ζυθογλεύκους είναι μεταξύ 12-16%
  • έχουν έντονη γεύση λυκίσκου
  • και παρασκευάζονται από μη βυνοποιημένο, αλλά αρκετά καβουρντισμένο κριθάρι

Η ιστορία αναφέρει πως στο Λονδίνο κατά τον 18ο αιώνα, προσφερόταν ένα ποτό με τις εξής αναλογίες: 1/3 Ale, 1/3 μπύρα και 1/3 twopenny. (Η twopenny ήταν η πιο δυνατή μπύρα, η οποία πήρε το όνομά της επειδή κόστιζε δύο πένες το ¼ Pint) Το ποτό αυτό ήτανο πρόδρομος της μπύρας Entire που παρασκεύασε ο ζυθοποιός Harwoodτο 1720. Το συγκεκριμένο ποτό και βεβαίως η συγκεκριμένη μπύρα, αγαπήθηκε από τους αχθοφόρους των λιμανιών, που είτε στα διαλείμματα τους είτε μετά τη λήξη της βάρδιας έσπευδαν να πιουν ένα ποτηράκι, που στην Βρετανία δεν είναι άλλο απ” το Pint. Απ” τους κυρίους αυτούς, η μπύρα ονομάστηκε Porter, καθότι porter είναι ο εργάτης του λιμανιού (=port)


Μια άλλη πηγή αναφέρει ότι στις Pub του 18ου αιώνα, οι σκούρες μπύρες διαχωρίζονταν σύμφωνα με τον αλκοολικό βαθμό και κατηγοροποιούνταν ως extra, double, stout. Η κατηγορία stout ήταν συνώνυμο μιας δυνατής porter, πιο δυνατή απ” τις υπόλοιπες. Να σημειώσουμε ότι εκείνη την εποχή δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία στους αλκοολικούς βαθμούς, όπως σήμερα. Η ορολογία όμως δεν ευδοκίμησε καθώς δεν έγινε κοινά αποδεκτή, η κατηγοριοποίηση ανά κλίμακα, οπότε και χάθηκε.

Εκτός απ” την απλή Porter, υπάρχει μια επιπλέον εκδοχή της, η οποία παράγεται στις εξής χώρες: Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Λευκορωσία και Ρωσία. Η Porter αυτού του είδους έχει υψηλότερο αλκοολικό βαθμό απ” τις κλασσικές Porter, στις οποίες προαναφερθήκαμε και επειδή παράγεται στις συγκεκριμένες χώρες ονομάζεται Baltic Porter. Σήμερα αυτού του είδους οι μπύρες δεν παράγονται πλέονκαθότι η “εξέλιξη”, ίσως λόγω ζήτησης, τις οδήγησε να “ μεταλλαχτούν” από Porter σε Lager…(!!)

Γνωστή Porter στην χώρα μας είναι ηAnchor Porter, που εισάγει η DEALS απ” τις ΗΠΑ. Η Αμερικάνικη μπύρα είναι πολύ κοντά στις παραδοσιακές Porter που παράγονταν κατά το παρελθόν. Είναι δε, μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για όποιον αγαπάει τις μαύρες μπύρες όπωςGuinness και Murphy’s, που είναι εύκολο να τις συναντήσει σε πολλά σημεία και θέλει να ξεφύγει απ” την ρουτίνα.

Το 2011 παρουσιάστηκε και η πρώτη ελληνική porter, απ” την Septem. Η αρχική σκέψη  για την Septem Winter Porter, ήταν να εγκαινιάσει τις εποχιακές μπύρες για την ελληνική μικροζυθοποιία. Ήταν διαθέσιμη από το Δεκέμβριο του 2011 ως και τον Φεβρουάριο του 2012. Σε ορισμένα σημεία διατηρήθηκε ως και τον Μάιο του ίδιου έτους. Η επιτυχία και η μεγάλη απήχηση που είχε ως προϊόν οδήγησε την μικροζυθοποιία στην σκέψη να την παράγει από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ίσως σαν μόνιμη επιλογή απ” το portfolio τους για τους επιχειρηματίες και καταναλωτές. Η μπύρα έχει έντονο άρωμα και γεύση πικρής σοκολάτας και καβουρδισμένου καφέ,αφού παράγεται από λυκίσκους που εισάγονται ειδικά για την συγκεκριμένη μπύρα απ” την Αγγλία και το Βέλγιο.

πηγή


Older Post Newer Post